Síndrome de l’Ull sec: com protegir la vista de les pantalles i com afecta l’arribada de la primavera

Les llargues hores que passem mirant a l’ordinador o el mòbil sense a penes parpellejar, la contaminació o l’arribada de la primavera, poden fer que aparegui sequedat ocular arribant a convertir-se en una malaltia crònica si no es tracta correctament.
El Síndrome de l’Ull Sec (SOS) és un trastorn ocular d’origen multifactorial que es produeix per un dèficit d’hidratació, per falta de llàgrimes (escassa producció o excessiva evaporació) o per produir llàgrimes de mala qualitat. Aquesta malaltia ha crescut en l’última dècada fins a aconseguir a més de 5 milions d’espanyols.
Cada vegada que parpellegem, els nostres ulls es cobreixen de pel·lícula lacrimal, una capa protectora necessària per a mantenir una funció ocular saludable, que es compon d’aigua, a més d’oli, mucosa i altres components que funcionen com a antibiòtics naturals. En parpellejar, aquest conjunt de treball serveix per a hidratar la superfície ocular i protegir-la dels agents irritants que causen infeccions, com la pols i altres cossos estranys. Al seu torn un moviment horitzontal en la parpella fa que les deixalles de l’ull es desplacin cap al llagrimer.
Quan qualsevol part de la pel·lícula lacrimal es veu alterada per alguna obstrucció en els conductes, la superfície de l’ull pot provocar símptomes com a fatiga ocular, seqüela, sensació de coïssor i cremor, inflamació i mal de la superfície ocular.
“Quan apareixen els símptomes més comuns com a sequedat ocular, picor, enrogiment, visió borrosa o sensació de sorra en els ulls, ho solem associar a una cosa passatgera i sense massa importància. No som conscients que podem tenir alguna afecció que ens impedeix tenir els ulls hidratats i que comença amb una sensació de malestar però pot ocasionar altres problemes majors. Per això és recomanable la realització de revisions periòdiques de 3 a 6 mesos una vegada detectada la sequedat ocular i valorar l’ús d’ulleres amb filtre blau”

Fabio Delgado
Director Óptic a Cottet
Un estudi de la Societat Espanyola de Superfície Ocular i Còrnia (SESOC), en el qual van participar oftalmòlegs europeus, reflectint que els participants espanyols van referir que en les seves consultes el 42% de pacients amb ull sec eren majors de 65 anys, i un 39% tenen entre 45 i 65 anys.

“En alguns casos de Covid, sobretot en la primera ona, els pacients presentaven símptomes lleus de conjuntivitis. La major exposició a pantalles (mòbil, tauleta, TV) durant el confinament i el teletreball han incrementat els casos d’ull sec”. Quant a la patologia visual que més ha augmentat, segons la seva pràctica diària, ha estat “el nombre de pacients a operar de catarata, probablement per la saturació als hospitals públics donant prioritat a malalts de Covid, com és fins a un cert punt lògic

Dra. Elena Barraquer
Presidenta Funcación Elena Barraquer
Quant a la patologia visual que més ha sorgit, segons la seva pràctica diària, ha estat “el nombre de pacients a operar de catarata, probablement per la saturació als hospitals públics donant prioritat a malalts de Covid, com és fins a un cert punt lògic”
Respecte als consells i cures de la gent jove tan exposats a pantalles de forma continuada, l’experta recomana:
