L’esquinçament de retina passa per més d’una causa. Vegem-ne les més comunes:
Els canvis relacionats amb ledat
Amb el temps, les estructures de l’ull poden patir deformacions i problemes amb el pas del temps. Un exemple és el descens del líquid que omple l’interior de l’ull, el vitri i en separar-se de la retina causa una tensió a l’ull que en alguns casos provoca l’esquinç de retina.
Miopia alta
Els esquinços de retina poden succeir a causa de patologies com una miopia molt alta. Els ulls de les persones que pateixen de miopia solen tenir una forma més allargada del normal i aquesta forma pot afegir una pressió addicional a la retina que causi problemes com els esquinçaments.
Traumatismes oculars
També els cops poden causar esquinç de retina, que fan malbé l’estructura ocular i poden derivar després en problemes oculars més importants.
Malalties oculars prèvies
Problemes i malalties com la diabetis, la retinopatia diabètica o fins i tot algunes cirurgies oculars poden debilitar la retina i augmentar la probabilitat d’esquinçaments.
Símptomes de l’esquinçament de retina
Parar atenció als senyals que produeix en la nostra visió l’esquinçament de retina és important, ja que en detectar els símptomes és més fàcil poder enfrontar el problema a les etapes més primerenques i evitar problemes més grans.
Espurnes de llum: si veus centelleigs i llumetes brillants que es mouen, sobretot als extrems del teu camp visual pot ser un senyal que la teva retina està sota pressió i és vulnerable de patir un esquinçament.
Taques o “mosques volants”: veure una mena d’ombres fosques flotant al teu camp visual pot ser normal però si notes un augment molt sobtat o canvis en la mida d’aquestes ombres, demana cita al teu professional de la visió, perquè pot significar un problema d’esquinçament de retina.
Pèrdua parcial de la visió: si en algun moment perceps un canvi brusc en la qualitat de la teva visió, veus ombres o una mena de cortines fosques que no et deixen veure amb normalitat, pot ser un símptoma que estàs patint un esquinçament de retina.